Kari Hautanen
  • Tervetuloa
  • Oma historiani
  • Suomen historiasta
  • Harrastukseni
    • Matkailu
  • Blogi

Oleskeluyhteiskunta

9/5/2013

0 Comments

 
Presidentti Sauli Niinistö käytti osuvaa ilmausta "oleskeluyhteiskunta", kun hän taannoin kuvasi uhkakuvaa, mihin Suomi on ajautumassa ja osin jo ajautunut. Hän tarkoitti sillä mielestäni sitä, että Suomi on  nykyisin alisuoriutuja. Vaikka erilaiset kilpailukykytilastot osoittavat, että maamme kansainvälinen kilpailukyky on erittäin hyvä, tänne ei saada tarpeeksi sen kummemmin ulkomaisia kuin  kotimaisiakaan investointeja. Tämän seurauksena talous ei kasva ja työttömyys pahenee.

Joku voi sanoa, että onhan suhdannevaihteluita aina ollut, ennenkin työttömyys on välillä lisääntynyt ja välillä vähentynyt.  Kumpa olisikin niin, että nykyinen työttömyyden kasvu olisi vain ohimenevä ilmiö, joka  poistuu itsestään muutaman vuoden kuluessa. Näin ei valitettavasti  ole.

Kekkosen aikana Suomeen runnottiin Miettusen hätätilahallitus, kun maassa oli 60.000 työtäntä. Niin suurta työttömyyttä pidettiin  silloin katastrofaalisena. Nykyään Suomessa pidetään normaalina, kun maassa on  160.000 työtöntä, huolestumista aiheuttaa vasta työttömyyden kasvu siitä ylöspäin. Samanaikaisesti eläkeläisten määrä kasvaa koko ajan, kun suuret ikäluokat eläköityvät.  Tästä kaikesta seuraa, että Suomen
kansantalous ja kansainvälinen kilpailukyky ovat  yhä pienemmän työssä käyvän väestön varassa. Tämä väestö joutuu monesti olemaan lujallakin pitääkseen Suomen kansantalouden edes nykytasolla, kasvun saavuttaminen on vaikeaa. Oleskeluyhteiskunnassa yhä suurempi osa väsestöstä saa yhteiskunnalta maksun siitä, että ei tee mitään.

Ei pidä hyväksyä sitä, että yhä suurempi osa maan työvoimasta on työelämän ulkopuolella. Nuoriso on saatava työhön tai kouluun. Tämä ehkäisee parhaiten myös sosiaalisia ongelmia ja säästää yhteiskunnan varoja. Myös vammaisille on tarjottava mahdollisuus osallistua työelämään ja kannustettava siihen. Terveille eläkeläisille on tarjottava mahdollisuus lisäansioihin osa-aikatyössä. Työtä on  Suomessa kaikille, pula on palkan maksajista.  Sanonta: "Ei työ tekemällä lopu." pitää edelleen paikkansa.  Työn puute ei ole syy maamme korkeisiin työttömyyslukuihin, vaan syy työttömyyteen on, että kenelläkään ei ole halua tai kykyä maksaa tarjolla olevista töistä  työttömälle työnhakijalle sitä palkkaa, jonka laki Suomessa määrää. 

Globalisaatio vie Suomesta ja koko Euroopasta koko ajan työpaikkoja halpojen työvoimakustannusten Aasiaan. Onhan tässä se hyvä puoli, että Aasiaassa kymmenet ja sadat miljoonat ihmiset pystyvät näin nostamaan elintasoaan lähemmäksi eurooppalaista.  Hinnan tästä maksavat ensisijaisesti työttömät ja syrjäytyneet eurooppalaiset, mutta osansa maksavat myös eurooppalaiset veronmaksajat kustantaessaan työttömiksi jäävien elannon verovaroin. 

Koko Euroopan unionia vaivaa se, että se on muuttunut oleskeluyhteiskunnaksi. Eurooppa pystyisi  vastaamaan Aasian kilpailuun, jos se vastaisi myös Aasian haasteeseen kilpailla matalammilla palkoilla.  Saksa on toteuttanut jo tämän idean. Siellä taloudella meneekin siksi paljon paremmin. Siellä on kehitetty tukijärjestelmä niille työntekijöille, jotka joutuvat työskentelemään, toimeentulon kannalta,  riittämättömällä palkalla. Tehokas  oppisopimusjärjestelmä vastavalmistuville koululaisille helpottaa nuorison siirtymistä työelämään.  Henkilöt, joiden työkyky on jostain syystä vajaa ja eivät siksi löydä  itselleen riittävän hyväpalkkaista työtä, löytävät helpommin jostakin itselleen pienipalkkaisen työn ja saavat matalan palkkansa päälle tukea yhteiskunnalta. Hyvä työllisyysaste on yhteiskunnan parasta sosiaalipolitiikkaa.






0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Bloggaaja

     
    Kari Hautanen
    kauppaneuvos,
    taloustiteiden maisteri,
    Tarjoustalo Oy :n perustaja.
    Toimii nykyisin Suomen Kauppayhtiöt Oy :n toimitusjohtajana.
    Asuu Hyvinkäällä
    www.karihautanen.fi;
    www.suka.fi

    Arkistot

    December 2017
    January 2017
    October 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    November 2013
    October 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013

    RSS Feed