Kari Hautanen
  • Tervetuloa
  • Oma historiani
  • Suomen historiasta
  • Harrastukseni
    • Matkailu
  • Blogi

Mansikat maistuvat, poiminta ei

10/7/2013

0 Comments

 
Suonenjoen mansikat uhkasivat homehtua peltoon, kun kotimaisia mansikanpoimijoita ei löytynyt tarpeeksi, vaikka maassa on yli 200.000  työtöntä. Osa työttömistä on notkeaselkäisiä nuoria, joilta mansikanpoiminta sujuisi varsin hyvin, mikäli se vain muuten kiinnostaisi.

Suomeen saatiin Venäjältä, Ukrainasta ja Baltiasta vihdoin yli 2000 mansikanpoimijaa, jotta  nopeasti kypsynyt hyvä mansikkasato saatiin  pääosin pelastetuksi  ja kauppoihin. Mustikat ja puolukatkin saadaan metsästä talteen ja samoin lakat soilta, kun Thaimaasta tulee  joka kesä  Suomeen lentokoneilla 3000 poimijaa auttamaan meitä. Ulkomaiset marjanpoimijat Suomessa ovat konkreettinen esimerkki siitä  globalisaatiosta ja  kansainvälisestä yhteistyöstä, jota  nykyään harjoitamme.

Suomalainenkin kuluttaja hyötyy siitä, että saamme mansikkamme, mustikkamme ja puolukkamme kaupoista entistä edullisemmin, kun ulkomaalaiset poimijat suostuvat tekemään poimintatyön niin  pienellä korvauksella, että emme itse suostu sillä
työtä tekemään. Varsinkin Thaimaasta saapuville, köyhille maatyöläisille on suuri riski
lähteä Suomeen kalliille lentomatkalle, joka pitää kustantaa marjan poimimisesta saatavilla tuloilla,  vaikka  marjasato täällä olisi huonokin.

Globalisaation varjopuoli Suomen ja Euroopan kannalta on, että työttömyys on meillä jatkuvasti pahentunut. Siitä on tullut ratkaisematon ongelma.  Vaikka Suiomen koulujärjestelmä niittää mainetta, työttömyytemme on kasvussa.  Hyväkään koulutus auttaa työpaikan löytämisessä, mutta se  ei enää takaa koulutusta vastaavaa työpaikkaa Euroopassa  kaikille. Myös kiinalaiset, korealaiset ja muut aasialaiset nuoret opiskelevat ahkerasti  ja kilpailevat eurooppalaisten kanssa  myös ammattitaitoa  vaativista työpaikoista.

Euroopan vaikeaa rakenteellista  työttömyyttä voidaan helpottaa, mikäli täällä ruvetaan tukemaan matalapalkkaisen työn tekemistä verovaroin. Ilmaisen rahan jakamista terveille ja työkykyisille henkilöille pitää vähentää, mutta sitä pitää jakaa myös työssä oleville henkilöille, mikäli nämä eivät työnteosta huolimatta pääse kohtuulliseksi katsottuun ansiotasoon. Suomesta ja Euroopasta löytyy paljon tekemätöntä työtä, joka odottaa tekijäänsä.  Tämä työ jää  Euroopassa tällä hetkellä joko kokonaan tekemättä tai se siirtyy  tehtäväksi Aasian maihin halvalla työvoimalla.

Globalisaatio siirtää tällä hetkellä  työtä Euroopasta Aasiaan.  Samalla myös varallisuutta siirtyy Euroopasta Aasiaan, minkä seurauksena Eurooppa köyhtyy ja Aasia vaurastuu.  Mikäli Eurooppa alkaa tukea matalapalkkatyön tekemistä täällä, on Aasian vaikea rangaista siitä Eurooppaa  kauppapoliittisin sanktioin. Työpaikkojen ja tuotannon määrä alkaa Euroopassa uudelleen kasvaa, kun täällä ryhdytään tekemään myös matalan tuottavuuden töitä. Ekologisestikaan ei ole järkevää lennättää mustikan poimijoita tänne Thaimaasta saakka.
0 Comments

    Bloggaaja

     
    Kari Hautanen
    kauppaneuvos,
    taloustiteiden maisteri,
    Tarjoustalo Oy :n perustaja.
    Toimii nykyisin Suomen Kauppayhtiöt Oy :n toimitusjohtajana.
    Asuu Hyvinkäällä
    www.karihautanen.fi;
    www.suka.fi

    Arkistot

    December 2017
    January 2017
    October 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    November 2013
    October 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013

    RSS Feed